Έξοδα διαβίωσης στην Ελλάδα
Τα έξοδα διαβίωσης στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών συντήρησης ακινήτων, είναι σχετικά λογικά. Ακολουθούν τα στοιχεία των εξόδων συντήρησης ακινήτων:
Ασφάλιστρο: Ενώ η ασφάλιση ακινήτων δεν είναι υποχρεωτική στην Ελλάδα, γίνεται υποχρεωτική για τα υποθηκευμένα ακίνητα. Το ετήσιο ασφάλιστρο ασφάλισης περιουσίας είναι περίπου 350 ευρώ.
Κόστος υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας: Αυτά τα κόστη υπολογίζονται και εξαρτώνται από τη χρήση. Για ένα διαμέρισμα 50 m2 που κατοικείται όλο το χρόνο, το μέσο κόστος εξυπηρέτησης ανέρχεται σε πάνω από 600 ευρώ. Στον λογαριασμό του ρεύματος περιλαμβάνεται και το τέλος αποκομιδής σκουπιδιών.
Μόλις γίνετε ιδιοκτήτης ακινήτου, θα λάβετε τους ακόλουθους λογαριασμούς:
Συγκεντρωτικά τέλη συντήρησης: Αυτά καλύπτουν τη συλλογή σκουπιδιών, τον καθαρισμό σκαλοπατιών, την υπηρεσία ανελκυστήρων, τις επισκευές σπιτιών και τη θέρμανση (εάν το σπίτι διαθέτει σύστημα κεντρικής θέρμανσης). Οι χρεώσεις ποικίλλουν ανάλογα με το κύρος της γειτονιάς και του στεγαστικού κτήματος. Τα έξοδα ιδιωτικής κατοικίας θα διαφέρουν και για τα σπίτια σε οικιστικό συγκρότημα, η συντήρηση μπορεί να κοστίσει περίπου 600 ευρώ ετησίως ή περισσότερο, συμπεριλαμβανομένου του καθαρισμού, του εξωτερικού φωτισμού, του καθαρισμού της πισίνας, του κηπουρού και των τελών ασφαλείας.
Ρεύμα: Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος εκδίδονται κάθε 2 μήνες, υπολογίζονται με βάση τις ενδείξεις του μετρητή.
Νερό: Οι λογαριασμοί νερού παραδίδονται κάθε 3 μήνες και βασίζονται επίσης στις ενδείξεις του μετρητή.
Πλεονεκτήματα της ελληνικής νομοθεσίας
Η ελληνική νομοθεσία προσφέρει πολυάριθμα πλεονεκτήματα στους αγοραστές ακινήτων, διασφαλίζοντας ένα ασφαλές και ευνοϊκό περιβάλλον για τις συναλλαγές ακινήτων. Μερικά βασικά οφέλη περιλαμβάνουν:
Ολοκληρωμένη Ιδιοκτησία: Κατά την αγορά ενός ακινήτου στην Ελλάδα, ο αγοραστής όχι μόνο αποκτά τον τίτλο ιδιοκτησίας αλλά γίνεται και ο νόμιμος ιδιοκτήτης της γης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο, είτε πρόκειται για οικόπεδο είτε για γεωργική γη.
Έλεγχοι προέλευσης κεφαλαίου και φόροι: Σε αντίθεση με ορισμένες άλλες χώρες, η ελληνική κυβέρνηση δεν ελέγχει την προέλευση του ξένου κεφαλαίου που χρησιμοποιείται για αγορές ακινήτων, ούτε επαληθεύει εάν έχουν καταβληθεί φόροι στη χώρα προέλευσης του αγοραστή.
Βίζα Σένγκεν και Άδεια Διαμονής: Με την υπογραφή μιας Ειδικής Συμφωνίας, ο αγοραστής και η οικογένειά τους γίνονται επιλέξιμοι για βίζα πολλαπλής εισόδου Σένγκεν, επιτρέποντας ταξίδια σε όλες τις χώρες Σένγκεν. Επιπλέον, μετά την υπογραφή της κύριας συμφωνίας, αποκτούν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για ελληνική άδεια διαμονής, η οποία ισχύει και σε οποιαδήποτε χώρα Σένγκεν.
Ευνοϊκή φορολογική κλίμακα: Η ελληνική νομοθεσία προσφέρει χαμηλή φορολογική κλίμακα για δωρεές περιουσίας και ακίνητα που αποκτώνται μέσω κληρονομιάς μητρικής, καθιστώντας την πλεονεκτική για μεταβιβάσεις που σχετίζονται με κληρονομιά.
Εθνική ιδιοκτησία ιδιοκτησίας εκτός ΕΕ: Οι υπήκοοι τρίτων χωρών, δηλαδή πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτρέπεται να αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα, καθιστώντας τη χώρα προσβάσιμη και ελκυστική για τους διεθνείς επενδυτές.
Ειδικοί Κανόνες για Κατοικίες: Τα οικιστικά συγκροτήματα απολαμβάνουν ειδικούς κανονισμούς που καταγράφονται στο επίσημο Μητρώο Περιουσίας, διασφαλίζοντας ομοιομορφία και κατάλληλη διαχείριση για όλα τα διαμερίσματα, τα σπίτια και τις βίλες εντός του κτήματος.
Τήρηση του Ελληνικού Κώδικα Ιδιοκτησίας: Η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους παλαιότερους Κώδικες Ιδιοκτησίας παγκοσμίως, ο οποίος τηρείται αυστηρά στη χώρα. Αυτό εγγυάται την ασφάλιση περιουσίας και την εγκυρότητα κάθε σύμβασης μετάβασης στον τίτλο, που αναγνωρίζεται ως κυβερνητική πράξη.
Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου: Οι διατάξεις του ευρωπαϊκού δικαίου εφαρμόζονται αυτόματα στην Ελλάδα, παρέχοντας στους ιδιοκτήτες ακινήτων διάφορα πλεονεκτήματα και προνόμια, όπως προαναφέρθηκε.
Αυτά τα πλεονεκτήματα καθιστούν την ελληνική νομοθεσία ευνοϊκή για τους αγοραστές ακινήτων, προσφέροντας ασφάλεια, ευκολία και μια σειρά από οφέλη τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους διεθνείς επενδυτές.